I am more than my diagnosis
2015-04-28
3 Decembrie -Ziua Internaționala a peroanelor cu dizabilitati
2015-12-03
I am more than my diagnosis
2015-04-28
3 Decembrie -Ziua Internaționala a peroanelor cu dizabilitati
2015-12-03
Afiseaza tot

Hidroterapie si beneficii

De ceva vreme vreau sa scriu un articol despre hidroterapie, dar am fost atat de prinsa in programul terapeutic, aflat intr-o profunda transformare (Sara trebuie sa inceapa gradinita, pe langa restul terapiilor zilnice si marturisesc ca este o provocare mare sa le pot organiza pe toate), incat abia acum am gasit timpul necesar.

Sunt uluita de progresele Sarei Maria in mediul acvatic, unde miscarile sunt mai naturale si mult mai usor de facut deoarece apa preia din greutatea corpului.

Din pacate pentru noi am descoperit tarziu beneficiile acestui fel de terapie, care implementat foarte devreme (consultul neurologic si pediatric poate recomanda momentul oportun de incepere al terapiilor), poate duce la achizitii motorii impresionante. Cu toate ca Sara a inceput foarte tarziu acesta terapie, rezultatele sunt spectaculoase mai ales la nivelul membrelor inferioare – va invit sa urmariti filmul atasat la articol.

Mare atentie insa unde se desfasoara acest tip de terapie, mai ales in cazul bebelusilor foarte mici – piscinele trebuie adaptate special pentru ei atat din punct de vedere al solutiilor uzitate pentru dezinfectarea apei cat si in ceea ce priveste accesul adultilor alaturi de terapeuti, care se face in conditii stricte si numai pe baza de analize si avize medicale.

Mai jos aveti prezentarea facuta de specialisti si filmul cu Sara Maria.

Activitatea de educatie acvatica permite dezvoltarea interacţiunii sociale şi constituie prima experienţă educaţională dincolo de mediul familial. Instructorul de educaţie acvatică desfăşoară activitatea într-un cadru organizat, ce se adresează copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor tinere, adulte și vârstnice, precum și persoanelor cu dizabilități, respectându-se principiile didactice, cu scopul de a stimula adecvat şi de a ameliora condiția fizică și psihică a beneficiarului, cu ajutorul mediului acvatic.

Beneficii in sferele psihomotricitătii la copii prin intermediul educatiei acvatice sunt evidente prin achiziţii motorii, putere de concentrare, inteligenta, comportament social, încredere in sine, independenta, posibilitatea de a face fata la situaţii noi, nefamiliale.
Specialistii din domeniu confirma faptul ca primii trei ani de viaţă ai copilului sunt cei mai importanţi, iar ceea ce se petrece în aceşti ani din punct de vedere al formării lui are efecte importante asupra individului pentru tot restul vieţii.

Astfel, activitatea de educatie acvatica conduce la indeplinirea urmatoarelor obiective:

  • satisfacerea nevoii de mişcare a nou-născutului şi copilului mic, ce reprezinta motorul dezvoltării psihomotrice a acestora;
  • creşterea şi dezvoltarea psihică şi fizică armonioasă a nou-născutului şi copilului mic;
  • îmbunătăţirea capacităţilor funcţionale ale aparatului cardiovascular, respirator şi locomotor, precum si stimularea sistemului nervos;
  • formarea priceperilor şi deprinderilor motrice;
  • îmbunătăţirea capacităţii generale de efort.

Prin joc copilul va invăta mişcările, prin joc va imita ce vede la alţi copii sau la părinte/instructor, prin joc se creează atmosfera de destindere, de încredere şi siguranţă de care are nevoie; in joc copilul poate să greşească şi să o ia de la capăt, pană când îşi însuşeşte corect sarcina respectivă.

In ansamblu, beneficiile pot fi grupate in:

  • beneficii emoţionale legate de relaţie părinte (instructor)-copil: activitatea acvatica le permite copiilor sa se mişte independent înainte de a stăpâni mersul, prin urmare capata încredere in forţele proprii; de fiecare data când îndeplinesc o sarcina si sunt gratificaţi, cand instructorul sau părintele ii recunoaşte meritele, sunt aspecte ce ajuta la formarea mândriei, a acceptării si a stimei de sine. Totodată, in cadrul activităţii acvatice, comunicam cu copilul fata-in-fata; ne mişcam împreuna, oferindu-i înţelegere, încurajare, dragoste; părintele/animatorul devine conştient de nevoile copilului, de stilul propriu de invatare.
  • beneficii sociale: desfasurand activitatea acvatica in cadrul unui grup, copiii vor invata unii de la alţii prin observaţie si imitaţie, bucurându-se in acelaşi timp de compania celorlalţi copii, dezvoltându-se astfel si inteligenta emoţionala.
  • beneficii fizice: creşterea forţei si rezistentei specifice, tonus muscular, capacitate pulmonara crescuta.
  • beneficii legate de siguranta proprie: pe măsura ce copilul se dezvolta, creste si numărul achiziţiilor sale, ajungând sa-si insuseasca acele conduite de siguranţa in mediu acvatic.
  • beneficii terapeutice: prin desfasurarea activitatii de educatie acvatica de la varsta mica, sau pe o perioada de timpmai mare, se pot ameliora diferite afectiuni usoare, cum ar fi hipotonie musculara, deficienta posturala, retard motor, hemiplegie, tetrapareza, spasticitate, sindrom down, autism, etc.

Nou nascutii si copiii sunt intr-o cursa contracronometru, ei fiind nevoiti sa castige mobilitate inainte de a lua prea mult in greutate. Educatia acvatica ofera oportunitatea perfecta ca acest lucru sa se realizeze, fiind de altfel cea mai eficienta activitate motrica ce se poate practica inca din primele luni de viata, insa trebuie realizata cu instructori calificati si cu materiale didactice specifice.

Din acest motiv, recomandam doar programe cu sedinte individuale (instructor-copil), cu un numar de maxim 4 copii pe sedinta, pentru ca in acest mod, instructorul sa ajunga sa cunoasca foarte bine personalitatea si ritmul de evolutie a fiecarui copil si sa interactioneze cu el in directia stimularii si dezvoltarii pozitive a acestuia, iar mediul in care se desfasoara sesiunea de inot sa respecte conditii optime de desfasurare (calitatea apei, temperatura apei si aerului, umiditatea etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *