Redirectionare 2% din impozitul pe venit
2014-02-04
Parcurs oftalmologic
2014-02-23
Redirectionare 2% din impozitul pe venit
2014-02-04
Parcurs oftalmologic
2014-02-23
Afiseaza tot

Despre kinetoterapie

Am avut norocul sa intalnim oameni deosebiti cu pregatire profesionala, rabdare si dragoste fata de copii, care ne-au ajutat sa intelegem ce se intampla fizic si psihic cu Sara Maria si sa o ajutam sa depaseasca limitarile legate de sindrom. Iar unde nu am gasit calitatile despre care fac vorbire am schimbat terapeutul sau doctorul pentru ca cea mai mare responsabilitate cred ca revine parintilor, care aleg sa mearga pe o cale sau alta in recuperarea copilului lor. O alegere deloc usoara, fiti siguri, dar fiecare parinte este responsabil de ceea ce alege pentru copilul lui.

Nu stiu sa mai numar cate nopti am petrecut in fata calculatorului citind studii elaborate in strainatate despre efectele sindromului asupra copiilor, reviste de neurologie cu articole despre ultimele studii sau recomadari ale specialistilor in legatura cu terapiile pentru sindromul Joubert.

Kinetoterapie
Sara a inceput kinetoterapia la 3 luni la recomandarea medicului specialist in recuperare. Din cauza hipotoniei musculare severe, Sara Maria nu isi tinea capul si am inceput exercitiile de tonifiere musculara.

Inceputul a fost greu, exercitiile zilnice erau extenuante fizic pentru Sara si sfasietoare emotional pentru noi deoarece ea plangea  toata sedinta. In pofida exercitiilor zilnice Sara si-a tinut capul abia la 6 luni, a stat in fund fara spijin abia la 10 luni iar cu sustinere si-a mentinut pozitia bipeda abia la 2 ani. Sara nu merge independent nici acum la 4 ani.

Am decis ca trebuie sa existe si “un alt fel” de a face kineto astfel incat Sara sa colaboreze si sa asimileze exercitiile facute si nu sa le perceapa ca un chin, asa ca am facut un efort si am achizitionat o saltea speciala de kinetoterapie si o mingie speciala de kinetoterapie si am optat pentru trecerea la exercitiile facute acasa pentru ca Sara sa fie intr-un mediu cunoscut si sa accepte mai bine exercitiile extenuante. Greul s-a mutat acum in a face toate exercitiile sub forma unui mare joc in care sa incorporam cantecele si jucarii distractive cu scopul de a obine colaborarea ei. Si incet incet Sara a acceptat exercitiile si au inceput sa se vada si rezultatele.

In afara de lupta cu sindromul a trebuit sa mai facem fata unei provocari deoarece Sara a fost afectata de fiecare vaccin din schema obligatorie de vaccinare. De ce, nu exista un raspuns… cel mai probabil sistemul ei neurologic este extrem de sensibil si raspunsul este pe masura: dupa fiecare vaccin din schema obligatorie Sara si-a pierdut tonusul muscular, ataxia s-a inrautatit (incapacitatea de a controla si coordona activitatea musculară în timpul mișcării voluntare), la fel si nistagmusul (miscari involuntare si sacadate ale ochilor – la Sara congenital parte a sindromului). Dupa vaccinul de la 6 luni ne-au trebuit inca 6 luni sa recuperam tonusul muscular. Incet incet Sara a invatat sa intinda si manutele si am reusit sa o pozitionam in 4 labe, dar dupa ultimul vaccin ea nu a mai putut sa mentina aceasta pozitie.

Am dezbatut indelung cu pediatra Sarei raportul beneficii/risc si am hotarat sa nu facem si ultimul vaccin, faimosul  ROR.

Dupa o alta perioada in care s-au schimbat des exercitiile pentru a obtine maxim de rezultate la 2 ani Sara a inceput sa mentina pozitia bipeda cu sprijin si sustinuta de manute a reusit sa coordoneze miscarea picioarelor si a facut primii pasi.

Toate acestea au fost posibile datorita unei terapeute minunate, Nico, care s-a folosit de pregatirea profesionala si experienta acumulata sa obtina rezultate in munca cu Sara Maria.

La 2 ani si jumatate specialistii in recuperare ne-au recomandat sa trecem la exercitiile de sala pentru a putea folosi la exercitii spalier, placa de echilibru si banda de mers si pungile de greutati si implicit la un program mult mai complex de exercitii.

Asa am ajuns la Clinica de recuperare Motivation unde am gasit o echipa minunata cu experienta si pregatire profesionala, care a inteles-o pe Sara de la inceput si au adaptat pentru ea exercitii grele prin metode motivante. Eforturile Gabrielei au dat rezultate si Sara a inceput foarte repede sa isi tonifice musculatura si sa fie mai stapana pe miscarile ei voluntare. Exercitiile sunt mereu in schimbare/transformare in functie de nevoile Sarei si de raspunsul ei la programul de kinetoterapie.

In prezent Sara nu merge decat sustinuta, dar continuam sedintele de kinetoterapie zilnice si suntem increzatori ca minunea se va intampla in curand!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *