La ortopedie
2014-07-23
Sedinte de terapie la Centrul Maria Beatrice – Alba Iulia
2014-11-06
La ortopedie
2014-07-23
Sedinte de terapie la Centrul Maria Beatrice – Alba Iulia
2014-11-06
Afiseaza tot

Delfinoterapia

Scopul terapiei este de a intensifica activitatile senzoriale, programele de terapie au loc intr-un bazin cu delfini aflati in captivitate (sau semi-captivi) si terapeuti care asista copiii, copiii sunt rugati sa inoate, sa  atinga, sa hraneasca animalele. Terapeutii personaliza programele la nevoile copiilor cum ar fi de vorbire, comportamente si abilitati motorii.

Terapia cu delfini nu este un leac, dar ajuta la ameliorarea unor simptome asociate cu problemele neurologice ale copiilor, prin consolidarea procesului de vindecare. In centrele care se ocupa de cercetare in domeniu au fost analizate probele de sânge inainte si dupa tratament, rezultatele au aratat ca dupa sedintele de inot cu delfini exista o schimbare de hormoni, endorfine si enzime, precum celulele T, mecanismul prin care acest lucru se intampla nu este inca descifrat. Acest fenomen este in curs de cercetare in universitati si centre de cercetare ale activitatii delfinilor.

Terapia intr-un mediu placut

Intâlnirea cu delfinii evoca un raspuns emotional profund si sa declanseze eliberarea de sentimente si emotii profunde. Se crede ca copiii sunt mai receptivi la tratament, deoarece acestia se  joaca intr-un mediu placut, ei sunt motivati pentru a finaliza sarcinile, ei sunt fericiti si, prin urmare, acorda o atentie mai mare la task-urile cerute de terapeuti.

Sunet

Pentru altii, principiul de vindecare este similar cu cel al terapiei prin sunet: ritm, sunet si vibratie. Potrivit Dr. Cole, presedinte al Fundatiei Aquathought, inotul cu delfinii poate genera schimbari fiziologice la nivelul tesutului , el explica faptul ca delfinii au un sonar natural, ei emit unde ultrasonice pentru a localiza lucrurile si de a comunica, acest proces este numit „Ecoul „. Sunetele  emise de delfini sunt atât de intense incât acestea pot provoca „cavitatie”: ei creeaza gauri in structura moleculara a fluidelor si tesuturilor moi. Cole considera ca frecventele de semnal delfinilor pot avea un efect profund asupra creierului uman prin modificarea activitatii cerebrale. Rezultatele testelor EEG efectuate pe oameni care au trecut prin ecolocatie a aratat ca frecventa dominanta a creierului uman scade de la beta la alfa.

A fost, de asemenea, remarcat faptul ca ambele parti ale creierului intra in sincronizare, ceea ce inseamna ca este o comunicare mult mai buna intre emisferele creierului, aceasta este o stare neurologica neobisnuita, care este de obicei asociata cu perceptie sporita asupra mediului  si cresterea capacitatii de invatare.

Rezultate observate

  • Schimbare emotionala pozitiva puternica
  • Imbunatatirea comunicarii
  • Durata sporita de atentie
  • Abilitatile motorii imbunatatite
  • O mai buna coordonare
  • O mai buna capacitate de a mentine contactul vizual, a zâmbi, a  râde
  • Sistem imunitar mai bun.

Pentru toate aceste motive Sara a urmat cursul definoterapiei timp de 2 saptamani.

Va prezentam mai jos un scurt film cu Sara si delfinul Mike.  Sara a zambit tot timpul si a fost foarte relaxata pe toata durata terapiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *